Mai multe despre “Joc secund”…
Ion Barbu, a cărui metaforă a fost împrumutată pentru numele revistei, spunea cândva că pentru el poezia nu este altceva decât o prelungire firească a geometriei. Noi ne dorim ca geometria, poezia şi informatica să se întâlnească undeva, în sferele înalte ale imaginaţiei, într-un Joc Secund care să reflecte deopotrivă ceea ce suntem, ceea ce am fost şi ceea ce vom deveni.
În fond, o revistă a liceului nu poate fi altceva decât o oglindă… o oglindă magică, asemeni celei din poezia lui Barbu, care surprinde totul, dar care filtrează, graţie jocului minţii şi al sufletului, doar ceea ce este bun şi frumos.
Rubrici
Arhitectura de silabe – este o rubrică de creaţie, aici poţi să îţi faci cunoscute propriile capodopere. Dacă eşti pasionat de un anumit tip de creaţie, cu siguranţă aceasta îşi va găsi locul într-una din cele trei subcategorii:
- Eseu– o subrubrică în care artistul îşi poate picta desenul după propria dorinţă.
- Poezie– versuri în care te poţi regăsi sau din care poţi renaşte spre un nou univers.
- Proză- o subrubrică din care se poate deduce că un cuvânt poate avea mai multe înţelesuri decât ne-am fi imaginat.
Editorial – este o rubrică în care ar trebui să apară un articol care să fie reprezentativ pentru săptămâna sau luna în care este publicat – un fel de „articolul săptămânii” sau „articolul lunii”, un material reprezentativ pentru revistă, pentru spiritul echipei datorită căreia publicaţia prinde viaţă zilnic, dar şi o particularizare a acestuia în individualitatea gândurilor fiecărui autor de editorial.
O carte, un prieten – este o rubrică de recenzii literare, în care îţi poţi exprima liber opinia despre cărţile pe care le citeşti, o rubrică în care ai ocazia să îi convingi şi pe alţii că a citi nu este o pierdere de timp.
- Când? Unde? Ce? – este o subrubrică în care puteţi să ne relataţi ce mai e nou în lumea în care trăim, unde puteţi să mergeţi cu prietenii sau ce evenimente se mai organizează cu diferitele ocazii care ne sunt oferite.
- Diverse – este o subrubrică provizorie, în care apar articole pe care deocamdată nu le-am putut încadra într-o rubrică anume, dar cărora sperăm să le găsim locul, cu ajutorul tău
- Cinefil – este o subrubrică de cronică cinematografică, un spaţiu în care poţi să împărtăşeşti şi celorlalţi impresiile (pozitive sau negative) despre filme care te-au marcat sau care te-au dezamăgit
- InfoSport – este o subrubrică în care vor apărea articole despre tot ceea ce mişcă în viaţa sportivă a liceului, despre competiţiile sportive şcolare etc.
- Jurnal de vacanţă – este o subrubrică apărută la iniţiativa unor membri ai redacţiei care au vrut să îşi împărtăşească experienţele de vacanţă cu cititorii. Chiar dacă, teoretic, este o rubrică “de vacanţă”, ea va fi cu siguranţă animată şi pe parcursul anului şcolar, pentru că amintirile din vacanţă sunt mereu vii peste an.
- Muzică– este o subrubrică în care se pot publica articole despre marile evenimente din lumea muzicii, despre artiştii tăi preferaţi, despre genul de muzică care vorbeşte despre tine/care te reprezintă.
Reporter „Joc secund” – este, probabil, o rubrică mai apropiată de stilul publicistic decât celelalte, în care poţi publica reportaje pe diverse teme (acţiuni desfăşurate în şcoală, acţiuni culturale, recreative, evenimente din viaţa comunităţii etc.)
- Interviu – aici încercăm să vă prezentăm oameni care au ceva de spus, oameni care, prin ceea ce fac, pot constitui modele în diverse privințe.
- Reportaj – o subrubrică în care puteţi afla cele mai noi informaţii despre evenimentele din liceu și nu numai.
Ştiinţa… altfel – este o rubrică în care ne dorim să aducem în prim-plan aspecte controversate ale ştiinţei, noutăţi din domenii variate ale ştiinţei, prezentate într-o manieră atractivă şi accesibilă. Aceasta cuprinde trei subrubrici:
- Inedit – nimănui nu-i plac lecţiile la fizică, chimie sau biologie care, uneori sunt chiar plictisitoare şi neatractive. Ei bine, aici puteți să vă delectaţi cu articole accesibile oricui, scrise într-un mod în care te fac sa nu le laşi făra să le termini de citit.
- Savanți celebri – este o subrubrică în care poţi citi / publica articole ce conţin informaţii, păreri despre oamneni de ştiinţă din întreaga lume şi despre invenţiile acestora, de care probabil că mulţi nu au auzit.
- Univers digital – ai nevoie de informaţii cu privire la ce mai e nou în domeniul programelor pentru calculator? Aici poţi găsi tot ce ai nevoie. Articolele conţin diverse informaţii care te vor ajuta să ai un calculator „impecabil”.
EuroJS-este o rubrică menită să contribuie într-un fel sau altul la formarea noastră ca cetăţeni europeni. Tematica europeană a devenit în ultimii ani o preocupare constantă nu doar a instituţiilor UE, ci şi a instituţiilor de învăţământ în care adolescenţii pot învăţa ce înseamnă să fii cetăţean european, ce este şi ce îşi propune să devină Uniunea Europeană. Aici veţi găsi articole utile despre instituţiile şi simbolurile europene, despre drepturile cetăţenilor ewuropeni, despre evenimente, proiecte, activităţi cu tematică europeană în care te poţi tu însuţi implica.
Ai o idee nouă de rubrică, de articol… de ORICE? Te aşteptăm cu drag alături de noi!!!
Cerinţe de redactare:
-
Materialele trebuie să fie originale, autorul asumându-şi în totalitate responsabilitatea pentru ceea ce scrie.
-
În cazul în care sunt citate diverse opinii preluate din diverse surse (cărţi, site-uri, ziare etc.), acestea trebuie menţionate între paranteze.
-
Limbajul folosit în articole trebuie să fie decent, în concordanţă cu cerinţele unui text publicistic, redacţia rezervându-şi dreptul de selecta materialele care vor fi publicate în revistă.
-
Tehnoredactarea se face cu diacritice, fără greşeli gramaticale, cu font TNR 12, la un rând, cu spaţiere între paragrafe, fără aliniere specială a paragrafelor.
-
Imaginile ataşate materialului se trimit şi separat, în format jpg / bmp.
Precizări
Revista are codul de identificare unic, la nivel internaţional, ISSN 2065 – 6416 acordat de Biblioteca Naţională a României.
Nu se vor emite pretenţii financiare în urma publicării materialelor trimise!
Comentariile şi articolele publicate (afişate) reprezintă punctul de vedere al autorilor.
Materiale din revistă pot fi preluate cu menţiunea: Din revista Joc Secund (www.jocsecund.info).
Comentarii recente